Upphängning av hängstol

Själva hängstolen håller gott och väl för en stor vuxen person. Var noga med att upphängningen blir minst lika stark …Tänk på att hängstolen endast har en fästpunkt .Kontrollera regelbundet att upphängningen är hel och säker!

Inomhus kan hängstolen placeras i en större dörröppning eller fästas i en krok i taket.För vissa tak gäller krok o plugg eller expanderkrok, för andra tak är det genomgående bult. En helhetsbedömning av takkonstruktionen behövs för att undersöka förutsättningar för att borra. En av våra kunder glömde tex bort att grannen ovanför hade vattenburen golvvärme…… : O

Powerhook är en bombsäker infästning för betongtak.  Komplettera ev med en fjäder.

Jumbo är en rejäl krok för trätak. Komplettera ev med fjäder  och kanske lite löst rep för att justera höjden från krok  till ögla.

Easy Plus är en platta med fyra skruvar och plugg för trätak.

Runt friliggande bjälke eller gren  räcker ett rep med öppningsbar karbinhake   våra smartropes . Du kan också surra fast en fjäder med löstrep och fästa hängstolen i fjädern.

Utomhus kanske du kan hänga den i verandtaket, fästa i en tvärliggande bräda mellan två träd, eller i en stark gren under körsbärsträdet…

 

 

 

Inomhus kan man utgå från ett hörn i rummet. Borra fast ett fäste eller en stående träribba,ca 2m hög, i väggen, ca1 mut från hörnet på ena sidan.Gör likadant på den andra väggen. Lägg en tvärgående ,drygt1 mstång ovanpå dessa träribbor, diagonalt mot hörnet. Fäst hängstolen i stången

 

Du kan ju också göra ett krysspålverk av järnrör som ställning till din hängstol och ett inslag i landskapsbilden.

 

Antisnurr: Hängstolen är inte tänkt som snurrstol åt barn . Det tär på snören och öglor att vridas hårt, upphängningen belastas,och takkroken kan skruvas ur. Om ni ändå inte kan låta bli att vilja snurra mycket i hängstolen…: se till att snurr-radien för träribban hamnar ovanför barnens huvudhöjd och köp en ledad hake – så kallad swivel.

Fjädring: Behövs inte om du fäster i en svajande gren. Men kan göra skillnad för takfäste. Vi har en bra Fjäder som inte gnisslar. Den är 15 cm lång .

Ställningar till hängstolar om inget av ovanstående är aktuellt för uppfästning av din hängstol – så kan du välja på 2 ställningar. Båda i gediget stålrör – inget smäck ! . Den ena är en  ganska skrymmande men stabil fristående ställning  och den andra är en smal diskret ställning som du fäster med en krok i väggen.

Ställning ”Palmera” för balkongen