Upphängning av hängstol

Själva hängstolen håller gott och väl för en stor vuxen person. Var noga med att upphängningen blir minst lika stark …Tänk på att hängstolen endast har en fästpunkt – en hängmatta har ju två. Upphängningen måste vara garanterat stark och säker.

UPPHÄNGNING  INOMHUS

Inomhus kan hängstolen placeras i en större dörröppning eller fästas i en krok i taket.  För vissa tak gäller krok o plugg eller expander. För andra tak är det genomgående bult. En helhetsbedömning av takkonstruktionen behövs . Om du inte kan fästa någon krok i taket kan du använda ställningen Palmera som bara behöver en krok i väggen.

Takhöjd: Hängstolen Goa Gung behöver en takhöjd på  minst 2,2 m . Själva hängstolen är  ung  1,7 m från översta ögla till sittytan. Hängstolen ska hänga 40-60 cm ovanför golvet om man ska kunna nå ner med fötterna. Själva trästången är 110 cm bred.

Krokar och Tillbehör: Om du har  högt i tak kan du  ha en Specialfjäder  också . Då tillkommer 22 cm .  Den ger  extra svikt och sparar också hängstolen från stötar. Om hängstolen  används mycket av snurrande  barn bör du som säkerhet  ha en ”Swivel”  11,5 cm.  Även en stark  och väl infäst krok kan skruvas ur sitt fäste . Är användaren mestadels  en stillsam vuxen kan det räcka med att kontrollera kroken då och då. Powerhook är en bombsäker infästning för uppfästning av hängstol i betongtak Jumbo är en rejäl krok  för trätak. Fungerar också för tegel eller betong med plugg.

UPPHÄNGNING UTOMHUS Runt en friliggande bjälke eller gren  räcker ett rep med  en öppningsbar karbinhake  så som smartrope . Du kan också fästa hängstolen direkt i en fjäder som är uppfäst med rep.  Men en trädgren ger normalt naturlig svikt.

HÄR hittar du alla produkter för upphängning- både ställningar och specialkrokar

Kanske du kan fästa i en tvärliggande bräda mellan två träd, eller i en stark gren under körsbärsträdet ? Är grenen jättehögt upp och du lyckas inte kasta över repet? Då är det lättare att fästa en liten vikt i en tunn lina som du kastar upp över grenen. Med hjälp av linan hissar man sen upp det  tjockare repet.

 

 

STÄLLNINGAR FÖR HÄNGSTOLAR Om inget av ovanstående fungerar – så finns det ställningar för hängstolar. I stålrör eller trä. Den ena är en stabil fristående ställning  och den andra är en väggfäst  diskret ställning . Ställningen i trä är fin men ganska skrymmande och passar bäst utomhus.

Ställning  ”Luna” i stålrör är fristående och kan flyttas runt.

Ställning ”Atlas” i trä är fristående

Ställning ”Palmera” i stålrör  fäster du med en krok väggen .

Ställningen Palmera är väggfäst och passar utmärkt på balkonger. Finns endast i grå.

Ställningen Luna  är fristående och kan flyttas runt.

Ställningen Atlas är   fristående i trä

Du kan ju också tillverka ett krysspålverk av järnrör som ställning till din hängstol och ett inslag i landskapsbilden…; )

HÄR hittar du alla produkter för upphängning- både ställningar och specialkrokar