Sova i hängmatta

 

En hängmatta är härligt och praktiskt att ha som sovplats vid övernattningar i naturen. Själv har jag fått idén från Yucatan i Mexico där de flesta hellre sover i en hängmatta än i en säng. Den vaggande rörelsens rogivande verkan för både kropp och själ är känd sedan urminnes tider. I Centralamerika, där hängmattor funnits i mer än tusen år, säger man att det är som att vaggas i sin moders famn. Det är ett fiffigt arv från mayaindianerna. Du sover skönt,svalt och säkert från markfukt och allahanda markkryp. Själv hade jag hängmatta som säng under 1½ år då jag bodde i Mexiko.

Fick du inte ont i ryggen? frågar alla.

Den mexikanska näthängmattan  liknar INTE den svenska modellen med tyg och träribbor.Det speciella med denna hängmatta är att den är tillverkad i bomull av ett nät utan knutar. Detta ger ett synnerligen behagligt underlag. Hängmattsnätet är flexibelt och formar sig efter kroppen till skillnad från ett tyg som ju är stumt i sin väv. Hängmattan är mycket rymlig. Lika bred som lång. Du kan ligga kors likaväl som tvärs …Om du ska sova i hängmattan behöver du en sådan rymlig hängmatta. Då stäcker du ut dig på diagonalen och ligger nästan plant. Du ligger inte trängd men innesluten i den och du ramlar inte ur. Ett myggnät över är ett måste i sommarsverige. Vi har vita finmaskiga myggnät i nylon som är specialdesignade för dessa hängmattor.

Att tänka på: De luftiga näthängmattorna är utmärkta i varma klimat. Här i Sverige behöver man ofta ett underlag då det annars drar kallt från marken. En fårskinnsfäll är en bra lösning. Nästan ännu bättre är specialgjorda Underkilt som visserligen nästan kostar lika mycket som hängmattan själv men det mest effektiva mot markkyla som jag har varit med om.

Vilken modell är en bra sovhängmatta?

Tyghängmattor funkar bra några timmar. En hel natt tycker jag att tyget stramar och är för hårt som underlag.

Om du ska sova i hängmatta rekomenderar jag största näthängmattan ”Maya Matrimonio” 1,8 kg Den är riktigt stor /bred.Och det ska man helst ha.

Maya Mediocre , 1,2 kg Funkar om man är ganska liten i kroppen.Som att sova i en 80 cm säng. Och om man är ute och vandrar och inte vill bära med sig mer än 500gr säng har vi även friluftshängmatta med myggnät. Lätt att bära men inte jätteskön.

Om man har råd att kosta på sig ”Nirvana” är detta förstås outstanding vad gäller skönt underlag : ) . Om du är lika känslig för underlag som ”princessan på ärten” kommer du att ha hittat rätt.

Kan man ha hängmatta istället för säng inomhus?

Givetvis en jättebra compactliving lösning. Haka upp-haka ner. Lätt att dammsuga under : )…

Det tar ibland några nätter för vuxna att vänja sig vid att det rör sig lite. Man behöver ett underlag under ryggen om det är kallare än 18 grader i rummet. Hängmattan behöver hänga i perfekt båge för att optimera komforten. Inte för stup heller inte för rak. 3,5 – 4m mellan fästpunkterna på 1,6-1,8 höjd är ett bra utgångsläge. Se Upphängning av hängmatta

Starka krokar i väggen Trapetskrokar eller easy plus . Förläng med rep om det behövs.

 

Med vänliga hälsningar Gunilla Boivie, chef på Stora Famnen Hängmattor : )