Mayahängmatta – tveklöst skönast

När folk frågar vilken som är den skönaste hängmattan..så är det  tveklöst de mexikanska mayahängmattorna..  De är handgjorda med en uråldrig teknik. Mayaindianerna förr  hade exakt samma typ fast gjorda av sisal. Våra är gjorda av bomull i ett nät där trådarna löper fritt kring varandra. Alltså inte fixerat som ett knutet nät. . Det blir ett otroligt  följsamt och samtidigt fast  underlag. Man känner sig både omfamnad och  buren.

Vävt tyg  är helt ok  som hängmatta – men går inte att jämföra med den spänst  som ett tätt bomullsnät har. Om inte annat märker man skillnaden då man ligger länge i hängmattan. I mexikanska näthängmattor finns ingenting som stramar eller tar emot.  De följer kroppen och ger stöd presis där det behövs. Som en tempurmadrass eller så. De används som sovhängmattor i  Mexiko. Och skulle troligen kunna fungera utmärkt i vissa kroppsterapier.  Vi får  då och då  in spännande rapporter från kunder som i denna hängmatta har hittat den perfekt justerade sovställningen där kroppen inte ömmar.

Näthängmattor är också de rymligaste av alla.  Den blir sällan för stor.  Ju vräkigare dessto bättre…: )..Och visst kan man ligga flera i -om man vill det. Den bär ju flera hundra kilo. Den öppnar sig åt alla håll. Och nät är transparant. ”man ligger  fritt och svävar som på ett löv” sa en kvinna. En bra beskrivning faktiskt. Bäst ligger man på bredden tycker jag. Då öppnar sig hela hängmattan som ett böljande hav …(foto: Carina Lernhagen Matz)

Mayahängmattor finns i olika material och olika färger.  Den lyxigaste har ett tätt tätt finmaskigt nät av tunna tunna trådar . Rena konstverken som tar avsevärd tid att väva. ”Nirvana”- vi får in några enstaka ex per år. Och de säljer vi inte till vem som helst : )

I Mexiko är näthängmattor av syntet ganska populära.  De är slittåligare än bomull. Och är alltid torra. Själv tycker jag att de inte är lika sköna som bomull. Underlaget är visserligen lenare men också stummare. Men det är förstås en smaksak. Vissa uppskattar ett fast underlag och vill inte sjunka ner för mycket. Som en hård tempurmadrass kanske. Kolla tex  ”Manjana” eller de helt osannolikt snygga och enorma ”Izamal”

Men vill du ha en riktig fairtrade-ekologisk- urhängmatta så borde du överväga en ”Reko”.

Det är alltid lika svårt att förklara….näthängmattor är bärkraftiga men har en känslighet … som kräver en viss hantering. .eller åtminstone en viss medvetenhet om att det är ett nät….tex att man hakar av hårspännen och klockor om de fastnar i nätet. ..inte rycka loss…Så det är ingen bra barn-bus-hängmatta. Snarare en hängmatta där man ligger tillsammans med sina barn.

 

 

Detta inlägg är publicerat i Råd & Tips. Bokmärk permalink. Stängt för kommentarer och trackbacks.