Tips och Kuriosa

En bra hängmatta ska vara Stor, Stark, Säker och Sköön. Den ska vara tvättbar och lätt att ta med sig. Våra hängmattor är inte fixerade på träribbor. De öppnar sig då du ligger i och fördelar vikten över många uppfästningspunkter. De formar sig efter kroppen.Du ligger innesluten i och tippar icke. De går lätt att tvätta för hand i en hink eller i maskin. De är breda och om du ligger lite snett över så vilar du nästan plant. I flera av våra hängmattor kan man ligga flera.

Tips 1 Du kan fästa ena ändan lite högre om du vill ha sittkomfort

Tips 2 Spänn ut hängmattan med en pinne om du vill torka den snabbt

Tips 3  Färga din hängmatta  i din egen kanske gula nyans

  

                                                                                                   

 

Som att vaggas i sin moders famn

Näthängmattor används ofta som sängar i Centralamerika. Man ligger säkert innesluten, plant och ramlar knappast ur. Inga av nattens markkryp når dig. På Yucatán, i Mexiko, är hängmattan älskad och besjungen. Man säger att det är ”som att vaggas i sin moders famn”. Den vaggande rörelsens välgörande inverkan förespråkas idag av kroppsterapeuter för sin avstressande effekt.

Historia

Hantverk Mayaindianerna tillverkade hängmattor av barkfibrer långt tillbaks i tiden. I Europa dök de upp först på 1600-talet. Till en början användes de av båtbesättningen på de spanska galärerna som kom tillbaks från den ”Nya världen”. Sjömännen sov gott i sina hängkojer. Om havet var i rullning så var det stiltje i gungmattan. Snåla officerare fick snart ide´n att spara plats ombord genom att smala av hängmattorna vilket gjorde att man fick sova på längden istället för på tvären. Detta missförstånd kvarstår än idag i Europa och får oss att förknippa hängmattsvila med bananläge…

 

 

Tillverkning och hängmattsbruk i Mexiko

Starkare och mjukare bomullstrådar har ersatt barkfibern men designen är i stort sett den samma. Innan luftkonditioneringens tid var det en självklarhet för alla, borgmästare som majsbönder, att sova i hängmattor. Det är det enda som hjälper mot värmen. I äldre hus på Yucatanhalvön i Mexiko tillhör hängmattskrokar i väggen standardutrustningen. Fortfarande används just dessa näthängmattor som sängar av de allra flesta på Yucatanhalvön. Det finns storlekar som rymmer en hel familj.

Våra mexikanska hängmattor tillverkas för hand i olika små byar på Yucatùnhalvön. Ofta är det en bisyssla för det majsodlande Mayafolket. Trådarna flätas samman enligt en sinnrik metod och ”vävstolen” är en stående ram.

Film från våra hängmattstillverkare i Mexico, Yucatan