Laga hängmattan

Näthängmattor

är superstarka och håller för massor av kilo då det fördelas över massor av trådar. Viktigt för livslängden på mexhängmattor är att man hanterar dem som  ett trådverk.  Varje enskild bomullstråd är inte särskilt stark- det är det sammantagna nätet som är bärkraftigt.

Nätet kan hänga ute och torkar fort. Sällan mögelangrepp. En bomullsnäthängmatta som
hänger ute hela tiden från maj-sept håller 2-5 år materialmässigt.. Jag har själv en välanvänd hängmatta som är 23 år .Men den har inte hängt ute.Heller inte hängt i sol. Och jag har förstås som en äkta mexikan hela tiden hållt efter alla trådar .

Nätet är inte knutet. Trådarna löper fritt i ett flätat nät. Det är  detta som ger det behagliga underlaget.Detta fodrar sin särskilda hantering;

1. Hålla reda  på öglorna !!!  Om de uppfästande nylontrådarna trasslar sig blir viktspridningen ojämn.Och belastningen ojämn.

2.  Se upp med knappar. Om du råkar dra upp en tråd ur nätet ska du föra tillbaks den in i trådverket igen.

Om en tråd går av

…är det ingen katastrof. Men att laga kräver en hel del pyssel. Allting går med tålamod. Så det beror på hur mycket du har : )…

Du måste genast plocka upp den och föra tillbaks den in i väven.Det finns ett system,2 över 2 under, och  man blir heltvindtyrig när man söker det.En virknål kan hjälpa. Knyt ihop trådändar med varandra när de möts i väven.Kan ev behöva knyta på en skarvtråd så att inte den reparerade tråden förkortas. Jag kan bidra med skarvtrådar som jag kan skicka gratis i ett kuvert -bara för att jag gillar när man ändå försöker laga saker. Skicka i så fall färgönskemål och din adress.// MVH Gunilla Boivie

 

Tyghängmattor

är uppfästa vid tygets sidor  på en enda sammanhängande lina som löper runt och är surrat som en ögla där det vänder. På det viset finns det lite flex i linorna vid belasning. . Man kan knyta ihop ändarna men helst då att man vet vilka som hör i hop i den sammanhängande löpande linan. Man kan lägga på lite extra lina i skarven om det blir för stramt.

Bifogar en bild med Micke som kom till butiken med en ganska ny hängmatta som hade råkat ut för en ekorre. Vi lagade och skarvade på och det blev lite pippi Långstrumps trasmatta över det hela. Själva tyget var ju friskt och starkt. Det går att dra en helt ny lina om man är händig och har tålamod. Tyvärr kan jag inte åta mig sådant. .

Om hängmattan har mer än 5 utesäsonger på nacken med mycket sol  behöver du kolla att inte bomullslinan eller själva tyget blivit har blivit skört av tid och slitage. I så fall är det inte värt att skarva.  Då klipper man av alla linorna och använder  tyget till hundfilt.