Hjäälp mig välja !!!

Hängmattor  är en smaksak. Frans eller inte frans. Färg eller naturvit.

Vi skiljer på brasilianska tyghängmattor och  mexikanska näthängmattor

Tyghängmattors  slittålighet och stadighet  - Näthängmattors rymlighet och komfort

För en översikt och sammanfattning se vår Produkt & Pris Lista »

 

Hängmattor utomhus

Solen tär på materialet  nästan mer än regn.Alla hängmattor klarar givetvis lite regn. De hänger ju i luften såsom tvätt.Men regnar det i flera dagar och det är kallt,ingen vind, då kan det bli mögelangrepp.

Naturen bjuder hängmattor på många andra överraskningar som ekorrar och fåglar.De gillar ibland att nagga på hängmattslinor.Och möss bygger gärna bon i vinterförvarade näthängmattor. (Häng den i taket som stångkorv) Stora Famnen,Santa Maria,Matrimonio,Carmen  är näthängmattor som torkar fort. Manjana i syntet håller sig torr i alla väder men är stummare i känsla än bomullsnät.

Tyghängmattor samlar lite  mer fukt än näthängmattor. Ju tätare tyg desto mindre är luftgenomsläppet. Bomullsväven vi har  klarar en och annan regnskur,självklart. Men om du är en person som inte tar in trädgårdsmöbledynor eller ens din egen tvätt innan höstlöven faller -välj en näthängmatta!

Färg

Hängmattor med färg bleks med tiden i solen.De flesta av våra hängmattor tål ganska mycket solsken.Om hängmattan bleks kan man antingen tycka det är snyggt eller färga om den.Naturvita hängmattor är praktiska på så sätt. Dessa kan du sjäv bleka om det blir fläckar på.Eller färga bomullshängmattan i tvättmaskinen.

Tvätta

Tyghängmattor tvättas i maskin.Näthängmattor för helst för hand.I maskin:Sätt några gummisnoddar nedanför hängmattans ögla,kring de uppfästande snörena,så att dessa inte trasslar sig. Du kan tvätta åtminstone 40 grader. Det är ju bomull.

Längd

De flesta av våra hängmattor är breda och långa. Från 2,8 till 4,2 m sträckt längd. Man brukar beräkna 90% av hängmattans fulla längd på minst 1,5 m höjd för att få en bra båge. Mät med ett rep hur bågen faller och ange längd på denna.Möjligen har vi en som kan passa.

Tyg eller nät?

Stora Famnen -NÄTHÄNGMATTOR- luftiga,transparanta, formar sig efter kroppen.Full pott vad gäller komfort.Nätets trådar är flätade kring varandra, inte knutna, vilket ger ett särskilt behagligt underlag, speciellt då man ligger flera personer i.Tål mycket stor belastning. Expansiva och rymmer många.Behöver ca 4m mellan krokarna. Trådverket kräver dock sin något varsamma hantering och tål knappast att kastas in i en nyponbuske.Heller inge bra att ligga i med rullskridskor eller nitade bälten.Man ligger bra tillsammans med barn men lite för exklusiv för att vara barn-bus-hängmatta.De är mer breda än långa, så bäst ligger man på bredden. Näthängmattor är härligt luftiga då det är varmt. (Det kan behövas tex.ett fårskinn som underlag om det är kallt) De torkar snabbt efter regn. Trots att de är stora att ligga i blir de små,lätta och behändiga ihopvikta; bra ta-med-mattor.Kommer från Mexiko

Tyghängmattor finns i Grovt canvastyg eller mjukare bomullsväv. 100% bomull. Går att tvätta i maskin. Två normaltjocka personer får plats (160-180 kg). De behöver ca 3,5 m mellan krokarna.Full längd ca 3,9m. Är inte uppspända på träribbor som andra tyghängmattor och du tippar icke ur. Du ligger lite snett över där du hittar ett icke stamande plan och hängmattan öppnar sig. Tyg har en mer slittålig yta än nät och kan passa bra om man har små fingrar eller små klor hemma.Tyg blir något mer volymiös,särskilt med frans som framhäver ”hänget”,och upplevs av vissa som mer dekorativ än näthängmattors tunna båge. Kommer från Brasilien.

Vilken hängmatta är starkast?

Hur mycket vikt man kan belasta en hängmatta med beror på hur starkt materialet är och hur hängmattan som helhet är konstruerad, hur den fördelar vikten.Som tumregel brukar vi säga att våra hängmattor håller för så många som får plats och ligger bekvämt.Canvastyg;2 vuxna eller 3 barn.Bomullsväv:1 vuxen och ett barn.Näthängmattor 1-4 personer.
Näthängmattor med sina tunna trådar kan tyckas sköra, men som helhet är nätet oerhört starkt då det är uppfäst på så många punkter och fördelar vikten optimalt.Men enskild tråd håller inte för mer än den ser ut för.Vi har en bild som snart kommer här) på en folkvagn som ligger i en näthängmatta.
Bomullsmaterial blir med tiden skörare av fukt och sol.Har man hängmattan inomhus får den längre s.k livslängd.

Några fallbeskrivningar ; (alltså ”Case”)

Jag har själv en inomhusnäthängmatta som är 18 år,väl använd och tvättad många gånger..Vissa trådar har förlorat sin elastisitet annars är den ”still going strong”.Då har jag alltid sett till att uppfästningstrådarna inte är snodda.Om en tråd dragits ut har jag genast fört tillbaks den in i helhetsväven.

En annan näthängmatta i bomull som Stora Famnen har haft som demo sedan maj 2003.Upphängd i halv skuggig tallbacke dygnet runt från maj till september varje år, flitigt använd, blekt i blåfärgen,började bli uppluckrad i bomullstrådarna denna 4:e sommar.

En bekant till mig har samma ”Gunga Lugnt”,vit canvashängmatta, sedan 7 år.Den har hängt under tak på deras veranda varje sommar.Fransen på ena sidan rök redan första sommaren eftersom barnen använde den som klätterstöd då de klev ur och i. Den ser jättefin ut för sin ålder.Då den grånade med tiden bleks den ibland med klorin.

En kund köpte 2002 en tyghängmatta i bomullsväv.Den har hängt ute på landet varje sommar för barnen. ”Hela grannskapets ungar har legat i den samtidigt,gungat ”jorden runt” och så. Jag fattar inte att den fort farande håller”.Då har han haft trädband och sett till att inte gungandet nöter på hängmattans öglor.

Hängmatta på balkongen

Många vill ha sin hängmatta på balkongen. Många balkonger är 3 m långa ,med ett räcke på 1,10. Eftersom de flesta av våra hängmattor behöver en djup båge för att komma till sin rätt -hamnar man i princip på golvet.  3,5 i avstånd och 1,7  krokhöjd är  optimalt. Vad som skulle funka  med lägre krokhöjd är en stramare och planare hängmatta, med minimal båge. Inte lika skönt kanske… Den enda hängmatta som möjligen skulle kunna funka är Mango som har en rak full längd på 3,10 m. Du kan äve3n borra 2 krokar i balkongtaket ovanför. Kanske  2,2 höjd med 3 m avstånd. Men då får du en väldigt böjd hängmatta.

Egentligen funkar hängstol tex Goa Gung  bättre på balkong . I denna halvligger du skönt och den tar mindre plats. Här finns ett bra betongfäste Powerhook att borra i balkongtaket ovanför.  Om du inte har tak  kan du förankra ett stativ i väggen. ”Palmera ” är som man vill att ett stativ ska vara_ funktionell och diskret.

Vilken modell ska jag välja för att sova i hängmatta?

Hur långt mellan träden funkar?

Pröva med ett rep i motsvarande längd för att se hur hängmattan hamnar mellan dina träd.

Gunga Lugnt är 3,9 full längd. Matrimonio o stora famnen 3,9-4,1 full längd Medelstora tyghängmattor 3,4 m. Stora tyghängmattor 3,6 m

Hur lagar man en näthängmatta ?

HÄNGSTOLAR

Vi har 2 typer. I nät eller i canvastyg.

Goa Gung finns i naturvit,orange eller randig. Ribban är ca 1 m.Tyget är grovt och slitstarkt Tyget är 120 brett och 165 cm långt. Går lätt att haka av och tvätta i maskin. I denna halvligger i du då tyget för ryggen inte är rakt. Om du vill sitta och läsa med stöd vrider du dig ett kvarts varv och lutar huvudet mot sidotyget. Långa personer sitter särskilt bekvämt i Denna hängstol och små barn ligger raklånga i tyget. Särskilt uppskattad av barn då det är en skön gunga att krypa upp och mysa i, man sitter som innesluten i tyget.

Bästa Siesta är en hängstol av grovt nät. Finns endast naturvit. Har en rygg uppfäst. Sittytan går att dra ut under fötterna. Nät torkar lättare utomhus och tar mindre visuell plats inomhus då den är transparant i sitt nät. Man kan som liten titta ut på sidorna och är inte innesluten som i tyg. Nätet är inte knutet utan trådarna löper fritt i ett flätat system. Det ger ett mycket mjukt och flexibelt underlag. Dock krävs en viss varsamhet med detta slags nät:Att att dra tillbaks tråden in i väven om man skulle fastna och dra ut en tråd.