FAQ -frågor och svar

För en översikt och sammanfattning se vår Produkt & Pris Lista »

Vi skiljer på brasilianska tyghängmattor och mexikanska näthängmattor

Tyghängmattor är  oömma och stadiga . Näthängmattor är  följsamma och rymliga .

Tyghängmattor är slittåliga i ytan. Näthängmattor kräver en viss försiktighet med hårspännen och sånt.

Tyghängmattor har en fast bredd och du ligger diagonalt . . Näthängmattor  tänjer sig och du kan ligga på bredden.

Tyghängmattor rymmer 1-2 vuxna . Näthängmattor 1-3 vuxna.

Tyghängmattor går att tvätta i maskin . Näthängmattor tvättas för hand men samlar inte lika mycket smuts.

Tyghängmattor finns flera av samma färg- Näthängmattor är handgjorda och exklusiva

Tyghängmattor  bär upp till 200 kg – Näthängmattor bär upp till 350 kg

Volvo och Porsche.

 

Hur långt mellan träden behöver man ?

De flesta av våra hängmattor är breda och långa. Från 3,1 till 4,2 m sträckt längd. Man brukar beräkna 90% av hängmattans fulla längd på  1,8 m höjd för att få den bästa bågen. Du kan mäta med ett rep  hur bågen faller mellan dina träd. Kanske du inte kan få den optimala bågen- men ändå en duglig svank..

Tyghängmattor XL Paradiso  är 3,6 m långa och  behöver 3,2 m  mellan träden med fästen på 1,8 höjd.

Tyghängmattor L Barbados är 3,4 m långa och  behöver 3 m  mellan träden med fästen på 1,8 höjd.

Tyghängmattor M  Florida är 3,1 m långa och klarar sig med 2,8 m avstånd

Mayahängmattorna i nät  är 4,1 långa och  behöver 3,7 m mellan träden på 1,8 höjd.

De hängmattor som behöver kortast avstånd och lägst fästpunkter är modeller med minst böj och  träribba i Eden eller Brasilia

Vilken hängmatta är bäst att sova i ?

Näthängmattor  formar sig efter kroppen. Full pott vad gäller komfort Nätets trådar är flätade kring varandra, inte knutna, vilket ger ett särskilt behagligt underlag som en tempurmadrass. Den tryckfördelande näthängmattan bevisar sig  då man ligger många timmar. En tyghängmatta kan kännas stram i jämförelse. Maya matrimonio är tillräckligt rymlig att sova i  och du ligger helt plant på diagonalen. Skönast och dyrast är Nirvana  Se mer om att sova i hängmatta

Vilken hängmatta är bäst att sola i ?

Näthängmattor  är mer breda än långa, så bäst ligger man på bredden. Då öppnar sig hängmattan helt.  Näthängmattor är härligt luftiga då det är varmt.

Vilken hängmatta är bäst att ligga flera i ?

Näthängmattor som Maya matrimonio är expansiva och rymmer 4-5 ungdomar om man kan  ligga obekvämt och 2  vuxna  om man ska ligga bekvämt. . Bäst ligger man tillsammans på bredden  De är följsamma och man trängs inte ihop.

Vilken Hängmatta är starkast?

Hur mycket vikt man kan belasta en hängmatta med beror på hur starkt materialet är och hur hängmattan som helhet är konstruerad – hur välsydd den är i fästena och hur den fördelar vikten.Som tumregel brukar vi säga att våra hängmattor håller för så många som får plats och ligger bekvämt. Näthängmattor med sina tunna trådar kan tyckas sköra, men som helhet är nätet oerhört starkt då det är uppfäst på så många punkter och fördelar vikten optimalt. Jag tror att näthängmattan Izamal i syntet tar mest belastning.

Vilken hängmatta är snyggast?

De flesta hängmattor är inte särskilt snygga när ingen ligger i. De hänger där som tunna bågar. De mest dekorativa är de med träribba i som är uppslagna. Kanske med en frans som svajar.  De är dock inte de mest slittåliga och heller inte de skönaste.

Vilken hängmatta håller längst?

Det beror på vad du utsätter den för.  Alla klarar väder och vind. Men du sparar på hängmattan om du tar in den. Näthängmattor kräver sin hantering med alla trådar.  Om du klarar det så håller den länge. Min egen favorit mayahängmatta är 25 år- men då har den aldrig hängt ute. En näthängmatta i bomull som jag hängde ute dygnet runt mellan maj-sept klarade sig bara 4 säsonger innan materialet började ge upp.  En annan näthängmatta i syntet hade otur redan andra sommaren då den hängde ovanför ett ställe med fiskmåsar som förorenade hängmattan och det blev frätskador. En  stor tyghängmatta som vi har kvar gör sin 10:onde säsong nu- helt urblekt men hel. En annan tyghängmatta har ekorrar gnagt av linorna på. Och en tredje hängmatta tog mössen på vintern.  Så hängmattor ute har kortare livslängd. Oftast är tyghängmattor de hängmattor som alla i familjen kan hantera rätt och som därför håller längst.

Vilken hängmatta är bäst för barn?

Inga hängmattor är egentligen till för barn att röja fritt i. De är inga leksaker och barn kan ramla ur och skada både sig själva och hängmattan. Bäst är att ligga tillsammans med en vuxen.  Dock är näthängmattor  känsligare då barn kan fastna med sina leksaker och skospännen. Och tyghängmattor är mer praktiska då de går att tvätta i maskin.

Jag vill inte ligga som i en kokong – vilken hängmatta ska jag välja?

Du ska inte ligga på längden i någon av hängmattorna. Du ska ligga diagonalt då öppnar sig hängmattan och du får ett skönare underlag.. Mayahängmattorna är mer breda än långa nästan. Om du ligger på bredden så öppnar sig hängmattan  fullt ut. Och näthängmattor är genomskinliga. Inte instängda.

Vilken hängmatta är lättast att bära med sig?

Maya Mediocre i nät väger  bara 1,2 kg . Trots att de är stora och sköna att ligga i blir de små,lätta och behändiga ihopvikta. Men ska du vandra Sörmlandsleden är varje gram viktigt. Då måste du tumma på komforten och ta en 0,5 kg lättviktshängmatta

Vilken hängmatta passar bäst på balkongen ?

Många vill ha sin hängmatta på balkongen. Många balkonger är 3 m långa ,med ett räcke på 1,10. Eftersom de flesta av våra hängmattor behöver en djup båge för att komma till sin rätt -hamnar man i princip på golvet. Vad som skulle funka  med lägre krokhöjd är en stramare och planare hängmatta, med minimal båge. Inte lika skönt kanske… Den hängmatta som funkar bäst vid korta utrymmen  är Brasiliana som har en full längd på 3,10 m. Eller möjligen Chicko om du själv inte är så stor  Du kan även borra 2 krokar i balkongtaket ovanför. Kanske  2,2 höjd med 3 m avstånd. Men då får du en väldigt böjd hängmatta.

Fast egentligen funkar hängstol tex Goa Gung  bättre på balkong . I denna halvligger du skönt och den tar mindre plats. Här finns ett bra betongfäste Powerhook att borra i balkongtaket ovanför.  Om du inte har tak  kan du förankra ett stativ i väggen. ”Palmera ” är som man vill att ett stativ ska vara_ funktionell och diskret.

Vad gör man om hängmattan går sönder? 

Försök att laga den. Om du tittar hur den är konstruerad så förstår du också hur du bäst lagar den. Näthängmattor kan vara lite knepiga. Här är lite tips.

Vilken hängmatta är ett säkert kort att ge bort i present?

Jag skulle ta en randig Barbados hängmatta . Den är slittålig och funkar för de flesta behov.  Alla nybörjare tycker att den är jättestor. Priset är behändigt. Nog bra att kosta på  upphängen  också- så att den är komplett när man ger bort den.